10 Milieu & groene leefomgeving
 >  Groene leefomgeving - Roofvogels
Discussie > Bespreek het met je collega’s!

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

  1. Hoe ga jij om met dit probleem in jouw werkomgeving?
  2. Wist jij dat er wetten/regels waren?
  3. Hoe ben je hier achter gekomen?


Introductie

Hoe herken je een roofvogel?

  • Ze hebben een haaksnavel
  • Op het bovenste deel van de poten zitten veren ( de broek)
  • Ze hebben scherpe klauwen

Zijn roofvogels gevaarlijk voor de mens?

Een van de bekendste roofvogels is de buizerd. Je ziet hem vaak in gebieden met weilanden en bos. De buizerd ziet er indrukwekkend uit, maar hij is niet gevaarlijk voor mensen. Toch lezen en horen we dat deze vogels mensen aanvallen. De reden hiervoor is dat wij als mensen steeds dichter in het leefgebied komen van deze vogel en dus ook bij de nesten. Het beschermen van een nest gaat dan gepaard met een zogenaamde ”schijnaanval” om je uit de buurt van zijn nest te houden. Buizerds, maar ook valken en uilen komen veel in de bebouwde omgeving voor. Meld het als deze vogels en hun nesten rondom werkzaamheden worden waargenomen.

Risico's > Wat kan er gebeuren?
  • Roofvogels zijn nest gevoelig, ga dus nooit te dicht bij een nest kijken, door verstoring kan de vogel het nest verlaten. Dit heeft als gevolg dat de eieren niet meer worden uitgebroed of de jongen niet meer worden gevoed. Om dit te voorkomen stellen we een bufferzone rondom het nest op.
  • Als je een nest verstoort, dan overtreed je de Wet natuurbescherming. Dit wordt als een economisch delict gezien.
Maatregelen > Wat moet je doen?
  • Tijdens je werkzaamheden moet je rekening houden met het broedseizoen van vogels, het is namelijk verboden om nesten te beschadigen, verwijderen of te vernielen. Van veel roofvogels zijn de nesten ook jaarrond beschermd.
  • De Wet natuurbescherming kent geen standaardperiode voor het broedseizoen. Het gaat erom of er een broedgeval is. Verblijfplaatsen van vogels die hun verblijfplaats het hele jaar gebruiken, zijn jaarrond beschermd.
Tips > Voor meer informatie

Heb je vragen over dit onderwerp neem dan contact op met de afdeling Ecologie van Heijmans via ecologie@heijmans.nl


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.